De ce saracii Europei trebuie sa dea bani cu imprumut FMI?

Publié le par marc

 

In imagine, Christine Lagarde

christine_lagarde_article_big.jpgStrangulata de criza datoriilor, Europa se vede nevoita sa ceara ajutor international. Ramane insa de vazut daca acest strigat va fi auzit . Ieri, pe parcursul unei conferinte telefonice, ministrii de finante ai Uniunii Europene au mers chiar mai departe decat sa ceara interventia FMI : au cerut ansamblului comunitatii internationale sa se mobilizeze ; « Cand Europa tuseste, toata economia mondiala este gripata » - a spus, plastic, Christine Lagarde.

Un prim pas a fost facut intre europeni : cei 17 membri ai zonei euro s-au angajat sa imprumute FMI 150 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi bilaterale ( Germania va scoate din trezorerie 41 de miliarde, Franta-31,5, Italia 23, Spania 15 miliarde…).

Intrebarea care sare in ochi :  de ce tari ca Italia sau Spania, aflate in mare dificultate, trebuie sa dea ele insele astfel de imprumuturi ? Este aspectul ubuesc al situatiei. Versiunea oficiala : FMI este cel care are rolul de regulator si de controlor. In realitate, acest montaj financiar complex traduce incapacitatea UE de a se reforma, in conditiile in care tratatele intezic Bancii Centrale Europene sa joace rolul de regulator.

Mai grav, acest rol nu poate fi jucat nici de Fondul de Stabilitate Financiara sau de Mecanismul European de Stabilitate menit sa preia in cateva luni rolul Fondului European de Stabilitate Financiara, caci agentia Standard& Poor’s a amenintat sa degradeze triplul A al acestor institutii. Or, daca aceste institutii sunt degradate,  credibilitatea lor va fi atacata pe pietele financiare.

Prin urmare, singura solutie viabila pentru a ocoli aceste obstacole este aceea de a trece prin FMI…

 

Publié dans actualité

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article