Liberation : "Loviturile murdare ale Budapestei". UE este somata sa intervina pentru salvarea democratiei

Publié le par marc

Viktor-Orban.jpg

Ungaria a facut parte, alaturi de Cehoslovacia (la vremea respectiva) si Polonia din clubul favoritilor Uniunii Europene la

iesirea din comunism; reunite in ceea ce multa vreme s-a numit "grupul de la Visegrad", cele trei au fost ani de-a randul date exemplu suratelor din fostul bloc comunist ca modele de progres democratic.

Iata ca, la 20 de ani de la revolutiile care au maturat dictaturile din est, spectrul autoritarismului isi face din nou apartitia si, ca acum 20 de ani, Ungaria este mai vizibila decat Romania chiar daca situatia Bucurestiului nu este nici ea tocmai roza.

Cu pasi marunti, liderul de la Budapesta, Victor Orban, a taiat in carnea vie a democratiei. preocupata de propriile necazuri financiare, Europa s-a facut ca nu vede. O prima tresarire a avut totusi in urma cu exact un an, mai mult de voie decat de nevoie, pentru ca Ungaria prelua presedintia semestriala a Consiliului iar atacurile directe la libertatea presei perpetuate de Orban deveneau stanjenitoare.

De aceasta data a fost nevoie ca peste 70 000 de unguri sa iasa in strada si sa urle sub ferestrele fostului tanar prodig pentru ca occidentul sa se sesizeze.

Liberation ii consacra azi chiar prima pagina de azi, sub titlul "Loviturile murdare ale Budapestei. Primul ministru ungar Viktor Orban incatuseaza democratia, atacand presa si justitia fara ca Uniunea Europeana sa reactioneze". este adevarat, caci doar cateva voci in parlamentul European s-au ridicat sa protesteze atat fata de naravurile guvernului de la Budapesta cat si fata de tacerea vinovata a Uniunii Europene. daniel Cohn Bendit, deputat ecologist, afirma: "Nu putem pe de o parte sa dorim o Europa mai profunda si pe de alta sa tacem cand este vorba despre asemenea probleme"! Si continua : "Ceea ce este in joc atinge valorile insesi ale Europei. Nu este vorba doar, ca in Austria lui Heider, de un guvern care se asocviaza cu extrema dreapta : este vorba despre un proces de punere intre paranteze a democratiei care la Viena nu a avut loc";

Liberation il ataca direct pe presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care s-a limitat sa apere independenta Banacii centrale. In ceea ce priveste atacurile directe la democratie, Barroso se multumeste sa anunte ca institutia pe care o prezideaza va "evalua efectele noii consitutii". Liderii europeni sunt la fel de discreti, in  timp ce secretarul american, de stat, Hillary Clinton, si-a exprimat deja nelinistea. Abia ieri ministrul francez de externe, Alain Juppé, a recunoscut ca "exista o problema in Ungaria". iar Liberation gaseste si cauza acestui paradox : Orban si partidul sau, FIDESZ, sunt membri ai Partidului Popular European. Sylvie Goulard, deputat european din parte MoDem (centru) deplange faptul ca liderii europeni care fac parte din acest conglomerat (intre care Sarkozy si Merkel) continua sa il sustina pe Orban, desi ei insisi nu au nimic de-a face cu astfel de practici.

 

Cum poate fi suspendat un stat membru al UE?

 

Asa cum se prezinta azi, cu legile adoptate in forta de guvernul de la Budapesta, Ungaria nu ar fi fost niciodata admisa in UE. Odata memnbra insa, este extrem de greu sa fie pusa pe tusa. Austria lui Haider a suportat sanctiuni la vremea respectiva ( ea nu a mai fost invitata sa participe la summiturile UE atata vreme cat Heider se afla la putere), insa efectele sunt simbolice. cateva modificari au fost adoptate ulterior, insa procedura de suspendare a unui membru ramane extrem de laborioasa: o procedura in trei timpi prevede lansarea procesului la initiativa Comisiei, a parlamentului a o treime din statele membre, insa ulterior, este nevoie de 4/5 din membrii Consiliului pentru a evalua realitatea amenintarilor la adresa democratiei si unanimitatea statelor memebre( mai putin cel vizat) pentru a constata "realitatea violarilor"; Abia apoi o majoritate calificata poate decide sanctiuni care pot merge pana la suspendarea drepturilor statului respectiv.

Un prim semnal politic va fi dat de catre ecologistii europeni care vor adresa o interpelare Comisiei. Cateva tari europene mai hotarate ar putea apoi sa creasca presiunile  conditionand ajutoarele economice de care Budapesta are imperioasa nevoie.

Publié dans actualité

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article