11 noiembrie 1918 : Armistitiul

Publié le par marc

 

 

 

11 noiembrie 1918, ora 11. In padurea de la Compiègne se semneaza Armistitiul care pune capat primului razboi Mondial. Un razboi care a facut peste 8 milioane de morti, care a implicat toata suflarea omeneasca de pe continetul European inainte de a se extinde in intreaga lume, dar care va da nastere unei harti noi - natiuni pana atunci oprimate gasindu-si astfel o patrie. Este vorba despre Cehoslovacia, despre Polonia -care nu mai exista ca tara in 1914 la declansarea razboiului- de Iugoslavia, de Austria si Ungaria, care isi separa destinele, despre Romania, care pentru prima data de la Mihai Viteazul isi reuneste intreaga natiune intre aceleasi frontiere...La fel, in Orientul Mijlociu si in lumea araba de stabilesc frontiere si se constituie natiuni a caror existenta este, iata, confirmata de primavara araba...

Pentru francezi, a ramas cel mai mare dintre toate razboaiele (La Grande Guerre). Sub Arcul de triumf, la mormantul soldatului necunoscut, flacara vesnica este reinsufletita in fiecare seara. Daca treceti prin Paris, puteti vedea aceasta ceremonie la ora 18H30, fara greaseala! Azi, flacara a fost reinsufletita de presedintele Sarkozy, flancat de 4 copii ai unor soldati morti anul acesta in Afganistan. Noutatea este ca 11 noiembrie va fi, incepand de anul acesta, ziua tuturor eroilor morti pe campurile de lupta. Un monument purtand numele celor cazuti pe teatrele de operatiuni dupa 1965 va fi instalat in Place Vauban, in fata Domului Invalizilor, unde isi doarme somnul de veci Napoleon si cativa dintre maresalii Frantei.

 

Foto: antrenament in Moldova, 1917

Entrainement-moldavie-1917.jpg

Romania, a carei istorie a fost pervertita de regimul comunist, a uitat acest razboi in care fiecare familie si-a pierdut un parinte, un fiu, un prieten...daca priviti cu atentie pe marginea drumului, intre Sinaia si Brasov, sau la Portile Transilvaniei, in vatra satelor - cel mai adesea in curtea sau in fata bisericii - veti vedea totusi monumente care au supravietuit, cu numele martirilor acoperite de muschi. Dumezeu sa ii odihneasca in pace!

Publié dans actualité

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article