A promulga sau a nu promulga : criza diplomatica franco-turca la portile lui Nicolas Sarkozy

Publié le par marc

 

In imagine, ministrul francez de externe, Alain Juppé

 

alain-juppe-4129525cfnzm_1713.jpgCriza diplomatica franco-turca se agraveaza dupa ce Senatul a adoptat, aseara, proiectul de lege care condamna implicit genocidul armenian in Turcia inceputului de secol XX. 

Votata deja de Adunarea nationala in decembrie trecut, initiativa legislativa a declansat protestele vehemente ale Turciei care a amenintat - si chiar a trecut la fapte - in speranta de a bloca traseul legislativ. In zadar! In timp ce in fata palatului, doua tabere de manifestanti, turci si armenieni, se confruntau sub ochii politistilor, senatorii au adoptat textul fara mari dificultati.

Reactiile au fost imediate. Ambasadorul Turciei la Paris, Engin Solakoglu, a anuntat ca tara sa va inceta cooperarea cu Franta in toate domeniile : economic, cultura,, militar. Sanctiunile ar urma sa intre pe deplin in vigoare daca legea - care si-a incheiat traseul legislativ - va fi promulgata de Nicolas Sarkozy.

Ministrul francez de externe, Alain Juppé, a incercat sa calmeze nervozitatea Turciei, declarand ca el personal considera momentul votarii acestei legi nepotrivit. este putin probabil insa ca Nicolas Sarkozy sa se lase impresionat, mai ales ca printre alegatorii sai exista cel putin un punct de vedere clar referitor la Turcia : nimeni nu o vrea in UE!

Publié dans actualité

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article