Turcia suspenda relatiile cu Franta, ambasadorul la Paris a fost rechemat

Publié le par marc

 

genocide armenienTensiune maxima intre Paris si Ankara, dupa ce Adunarea Nationala a Frantei a adoptat legea care incrimineaza negarea genocidului armenian.

In fapt, genocidul armenian nu este citat ca atare in textul legislativ, acesta referindu-se in general la negarea genocidurilor recunoscute prin lege, iar  Franta a recunoscut déjà printr-un text adoptat in 2001 genocidul impotriva poporului armenian, de care Turcia s-a facut vinovata la inceputul secolului trecut. Nu este si cazul Turciei chiar daca dovezile istorice sunt incontestabile.

Asadar, Turcia ridica tonul, vicepremierul ei vorbeste de « tradare a istoriei », primul ministru de « rani ireparabile ». Erdogan condamna « o politica fondata pe rasism, discriminare si xenofobie ». Ambasadorul turc in Franta a fost rechemat si toate vizitele oficiale au fost suspendate.

Déjà, inainte de votarea legii, tonul a crescut intre cele doua capitale, dupa votul de ieri insa criza diplomatica bate in plin. Erdogan adopta chiar un discurs de sultan din vremea marelui imperiu : « aceasta propunere a fost adoptata in ciuda tuturor avertismentelor noastre. (…) Ea isi are originea intr-o politica fondata pe rasism, discriminare si xenofobie.(…) Aceasta va deschide rani ireparabile si foarte grave in relatiile bilaterale ».

Asadar : suspendarea vizitelor bilaterale, inghetarea cooperarii militare si studierea altor represalii posibile. Destul de neplacut pentru doua state membre ale NATO, dar si pentru statutul de candidat la UE al Turciei.

La o prima analiza, Franta are mai mult de pierdut decat de castigat : Turcia afiseaza o crestere economica de 10 la suta – deloc de neglijat in aceste vremuri de criza – intreprinderile franceze prezente aici au peste 40 000 de angajati care ar putea fi repede reclasati daca investitorii vor fi nevoiti sa se retraga, Turcia are in perspectiva cateva mari contracte de stat la care ravneste toata lumea.

Pe de alta parte este vorba, desigur, de un principiu : daca negarea genocidului impotriva poporului evreu este pedepsita, nimic mai normal decat aplicarea aceleiasi reguli cand este vorba despre alte popoare. De remarcat totusi ca momentul ales duce cu gandul la conotatii electorale…

 

 

Publié dans actualité

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article