In Normandia, pe urmele lui Proust

Publié le par marc

 

Normandia, tara lui Guillaume le Conquerant, a calvadosului si camembret-ului, tara vacantelor lui Marcel Proust, a debarcarii din iunie '45, a ploilor nesfarsite...Pe plajele inghetate ( doar temerarii se scalda aici, chiar si vara!) marea se poate retrage kilometri intregi, lasand nisipurile despuiate. Satele de vacanta s-au dezvoltat tarziu, in secolul XIX, iar turistii vin aici in special pentru aerosoli, ca Marcel Proust la vremea lui.

cabourg 2466

 

Urmele trecutului indepartat iti sar totusi in ochi la tot pasul; goticul normand isi are specificul lui, chiar daca arhitectura este usor de identificat:

 

cabourg 2402

 

In imagine : arhanghelul Mihail ucigand dragonul iar la dreapta o sculptura moderna dintr-un trunchi de copac

cabourg 2530cabourg 2397

 

Memoria lui Guillaume le Conquerant este pastrata intr-un sat pitoresc, la Cabourg, oarecum pentru uzul turistilor, insa constructiile dateaza cu adevarat din epocile stravechi - putin intr-o rana, parand gata sa se prabuseasca dar rezistand totusi peste secole

cabourg 2540

 

cabourg 2545

 

cabourg 2550cabourg 2551

 

Punctul central insa este, la Cabourg, Grand Hotel, cu terasa sa deschisa spre mare. Camera lui Marcel Proust este cea mai mica - si printre cele mai scumpe, evident. Si, cum altfel, aici madleinele sunt prajiturile preferate pentru ceaiul de la ora 5!

cabourg 2503

 

Piata din fata hotelului:

cabourg 2500

 

Arhitectura traditionala:

cabourg 2511

 

 

cabourg 2403

 

 

 

 

Intr-un mod cu totul surprinzator, am regasit aici celebra poarta maramuresana; n-am reusit sa ma dumiresc daca este o coincidenta sau modelul a fost importat!

Ea orneaza doar proprietatile foarte vechi, unele inca acoperite cu stuf, ceea ce da credibilitate ideii ca modele similare s-au dezvoltat la capetele opuse ale Europei!

In imagine, versiunea  simpla, dar am vazut si porti duble, cu fata sculptata in modele suspect de asemanatoare cu cele maramuresene! Cine stie ce valuri migratoare s-au produs intre cele doua provincii pe care nimic nu le leaga in mod direct.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un alt punct de atractie pentru comunitatea localnicilor si cea a turistilor : piata.

Instalata intr-un fost granar, piata adaposteste sute de producatori din regiune, cu produse la un pret incredibil ( de cel putin trei ori mai mic decat la Paris!). Stridii, homari, creveti, languste, scoici, branzeturi de toate felurile, jamboane uriase impanate cu trufe, fructe, dulciuri, patiserii...

 

cabourg 2372

 

cabourg 2384

 

Bisericuta (ceva mai recenta, datand de pe la mijlocul secolului XIX, in care am ascultat slujba de anul nou:

cabourg 2526

Publié dans actualité

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article