"L'occupation intime" - un documentar de exceptie

Publié le par marc

 

 

In foto, de la stanga la dreapta: Isabelle Clarck, realizatoarea documentarului, Alain Delon(voce), fiica sa Anouchka Delon si producatorul (CC&C), Daniel Costelle)

 

IMG_1729.JPG

 

Am asistat in aceasta dimineata la avant-premiera documentarului "L'occupation intime", la TF1. Realizatori si producatori, - cei care au lansat unul dintre cele mai mari succese de piata din domeniul documentarului - "L' Apocalypse" : isabelle Clarck, respectiv Daniel Costelle.

Daca pentru "Apocalypse", ideea de geniu a fost aceea de a coloriza imaginile de arhiva (caci istoria celui de-al doilea razboi mondial a fost deja povestita si raspovestita), de aceasta data ideea de geniu apartine lui Patrick Buisson, patronul canalului Histoire si eminenta cenusie a lui Nicolas Sarkozy. In urma cu doi-trei ani publica o carte de senzatie: colaborarea la orizontala. Un studiu care retrasa cotidianul francezilor aflati sub ocupatie - departe de front, de rezistenta, de "les compagnons de la liberation" ai lui de Gaulle. Nu intru in detalii, cartea se gaseste inca pe piata si e surprinzatoare...

Ceea ce e insa si mai spectaculos in filmul Isabellei Clarck este bogatia arhivelor. Imaginile, desigur, din nou colorate ( a devenit un lucru comun pentru filmele cu buget nelimitat) dar rareori vazute si multe dintre ele inedite. Imensa majoritate provin din fonduri private - in special ale germanilor care s-au filmat in toate posturile pe taramul Frantei ocupate.

O alta surpriza a fost participarea lui Alain Delon, care asigura comentariul, alaturi de fiica sa Anouchka. Marele actor este in particular un tip agreabil, dar transant, care nu face concesii noii "politii a gandirii". Atitudinea aceasta i-a adus deja reputatia de sipatizant al dreptei nationaliste...Eu cred doar ca este un francez sigur de el si de ceea ce reprezinta.

Versiunea comerciala va fi difuzata de TF1; versiunea "hard", mai aproape de cartea lui Buisson, de canalul "Histoire"

Publié dans romana

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article